Fader Herons Verksted

Fader Herons Verksted, vanligvis kalt FHV, er Smørekoppens mekaniske verksted.  Med Verksmester i spissen sørger Lurendreier, Torpedo, Sveiserev, Fresemester og de andre verkstedansvarlige at den gjengse Smøregutt og Smørejente skal få utfolde seg i alle de kunster man foretar seg på et mekanisk verksted.

Vi har fast åpningstid på tirsdager og torsdager fra 18 til 21. Ellers er det bare å sende en melding til oss på Facebook for å mekke andre tider.

På FHV har vi to manuelle dreibenker, en multifunksjons manuell fresebenk, båndsag (materialsag), to søylebormaskiner, sveiserom med TIG, MIG, slipeutstyr og sandblåser, kaffetrakter, lydanlegg, samt uante mengder småelektrisk, luftdrevent og hånddrevet verktøy.

I tillegg har vi en del materialer på lager som vi selger for 25kr kiloen (stål) og 35kr kiloen (aluminium). Hvis ikke vi har det som trengs bestiller vi materialer på tirsdag fra Smith Stål (gratis leveranse) som kommer på torsdag.

På Fader Herons Verksted kan man lage alt man vil, det enste som begrenser deg er tre ting:

1. Inngangsdøra på 70 cm,

2. HMS-reglementet,

3. Norsk lov.

Tidligere har veldig mye artig blitt laget i kjelleren på Varmeteknisk. Vi nevner i fleng: Luftputebåt, kano, modellkanon, el-sykkel, ølbryggingsutstyr, ølåpner basert på jernbaneskinne, bord, sykkelskjermer, vektløftingsutstyr, talerstol, Troll-7 Lysbryter, Kapra prototype, sykkeldeler, lysestaker, hammere, aquapulter osv.

MEN vanligvis kommer den gjengse Smørejente eller Smøregutt for å fikse sykkelen sin.

Vi er også åpen for å samarbeide med forskjellige grupper. Ønsker din linjeforening, comité eller gruppe å ha noen egne pins, øredobber, glass med logo eller lignende kan det være mulig at FHV lager dette for dere. Ta kontakt på mail eller Facebook for en særdeles uforpliktende samtale.

Tar vi et blikk bakover historien kan Fader Herons Verksted spore sine aner helt tilbake til mai 1960. Daværende Phormand skrev blant annet dette i et brev til rektor ved NTH: “Ved samme anledning vil jeg gjerne få ta opp noen spørsmål angående Smørekoppens katalogsamling (angående utvidelse), og (u)muligheter for et lokale til et (mindre) verksted til Smøregutters og Smørejenters benyttelse.” Siden daværende rektor, Professor S. P. Andersen, var tidligere Stormester og Ridder i Smørekoppen var det ikke vanskelig å få gjennomslag for idéen. 10. Oktober 1961 ble derfor verkstedets statutter godkjent av Samskibnaden i Trondheim og FHV ble høytidelig åpnet med festmøte i Rådsalen samme dag. Første arbeidsdag ser ut til å ha vært 19. Oktober, så det må ha vært en bra fest. Verkstedet ble sommeren 1964 flyttet fra kjelleren i hovedbygget til sin nåværende plass i Varmeteknisk.

Adresse:

Kolbjørn Hejes vei 1B, 7034 Trondheim

Kontakt oss:

Verksmester: Jon Olav Fagertun
jonof@stud.ntnu.no                                   

Torpedo: Andris Kvam

Lurendreier: Harald Grøndahl  haragron@stud.ntnu.no

Hentes i åpningstidene og leveres tilbake under planlagt åpningstid. Viktig: Send epost/melding til verksmester etter verktøyet har blitt levert tilbake.